Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal rubrieken met vragen die veelgesteld worden. Kies een rubriek en kijk of uw vraag daarbij zit. (klik op de vraag voor het antwoord.)


Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

Als een van de eerste belt u uw huisarts, 's avonds en 's nachts kunt u contact opnemen met de huisartsenpost (HAP). De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Vanzelfsprekend stelt u daarna betrokken familie en vrienden op de hoogte. Hierna neemt u contact op met uw uitvaartverzorger die dag en nacht bereikbaar is.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger is uw steun en toeverlaat als het gaat om het verzorgen van de complete uitvaart. Zij adviseert u bij de moeilijke beslissingen die u moet nemen in een korte periode. Zo doet de uitvaartverzorger aangifte van het overlijden, reserveert het crematorium of de begraafplaats en helpt u bij het opstellen van de tekst voor de rouwkaart.
De uitvaartverzorger zorgt voor een vlekkeloos verloop van de uitvaart.

Is een crematie duurder dan een begrafenis?

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Voor beide wordt uitgegaan van een basistarief (zie Kostenoverzicht uitvaart) en aanvullende diensten.
De hoogte van het uiteindelijke bedrag is sterk afhankelijk van uw wensen omtrent de uitvaart. Als u kiest voor een begrafenis dan krijgt u te maken met grafkosten. Per gemeente zijn deze verschillend en kunnen behoorlijk oplopen.

Wat is het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering in geld?

De essentie van een natura verzekering is dat u diensten uitgekeerd krijgt. U verzekerd zich voor een van te voren afgesproken aantal produkten, waaronder een kist, een vast aantal rouwkaarten en volgauto en nog meer zaken. Per verzekeraar kan dit iets verschillen. Wilt u het uitgebreider dan zal u dit zelf moeten bekostigen.
De tegenhanger is een kapitaalverzekering. Deze keert wel uit in geld. Hiermee kunnen de begunstigden uw uitvaart bekostigen. Zorg wel dat u voldoende verzekerd bent om financiële problemen te voorkomen. Laat u adviseren welke vorm het beste bij uw past.

Voor hoeveel moet ik mij verzekeren?

De hoogte van het verzekerd bedrag hangt af van uw wensen. Welke kist kiest u, wilt u één of meerdere volgauto's, kiest u voor begraven of heeft cremeren uw voorkeur? Dit is maar een kleine greep aan wensen en mogelijkheden die kunnen leiden tot hogere kosten. Voor een indicatie van verschillende kosten kunt u kijken op Kostenoverzicht uitvaart.
Weet u al precies wat u wilt vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

In de loop van de tijd zullen de kosten voor een uitvaartverzekering stijgen. Is het mogelijk om het verzekerde kapitaal te verhogen?

Net zo als de meeste zaken stijgen de kosten van een uitvaart ook. Dat zou kunnen betekenen dat het verzekerde bedrag op een gegeven moment niet meer toereikend is om uw uitvaart te bekostigen. Wij raden u aan om eens in de vijf jaar uw wensen omtrent de uitvaart nog eens na te lopen. Misschien constateert u dan dat u te laag verzekerd bent of u heeft aangepaste wensen die de kosten hoger maken. Als u het verzekerde bedrag wilt verhogen dan kunt u contact met ons opnemen.

Kan ik mijn kinderen ook meeverzekeren?

U kunt uw kinderen op twee manieren verzekeren:
1. Bij de meeste uitvaartverzekeringen zijn uw kinderen tot 18 jaar gratis of tegen een kleine premie meeverzekerd. Daarna moet(en) uw kind(eren) een zelfstandige verzekering afsluiten.
2. U kunt ook al meteen een zelfstandige verzekering afsluiten voor uw kind(eren). Het voordeel hiervan is dat de maandelijkse premie laag is. Als uw kinderen 18 zijn heeft u de mogelijkheid de polis op hun naam te zetten.